понеделник, септември 21, 2009

Книжки за четене. ^^

Vampire Academy - Препрочитане + дочитане + дочакване на следващата.
Дюн - Дочитане.
Вампирските хроники на Анн Райс - Време е вече. xD
Изкуплението/Atonement - Все си мисля, че ще ми хареса.
Майсторът и Маргарита - Дочитане...май развивам лошия навик да не довършвам нищо, което започна.
Патрулите на Лукьяненко. - Велики са. Дочитане.

О, и по между другото трябва (не че искам да прочета Под Игото. Да, не съм го чела. Не, това не означава, че съм необразована, просто за мен беше като вид протест срещу всичко отрицателно в литературата като предмет. Просто е символ, понеже е черешката на тортата. Ето, вижте колко прекрасни книги искам да чета, но нееее, ТРЯБВА да прочета тази скучна, зле-написана (да, СМЕЯ да го кажа) книга, само защото е написана от Иван Вазов, дето да не ви казвам как е умрял. Честно казано, може и да има добри творби. Немили-недраги всъщност не ме дразнеше. Но ще остане в главите на всички ученици (- -> българи) с тази тежка и неприятна книга. Защо трябва по такъв начин да насаждат омраза към българската литература у нас? Не могат ли да ни дадат по-хубави, добри и приятлни произведения за изучаване. Не, не могат. Защо ли?
Защото предметът литература реално погледнато съществува само за да насади определени мисли в главите ни, да ни накара да мислим върху определени неща по определен начин. Д ни промиват мозъците.
Да, окей, била е неприятно да си под турско робство. Но това го разбрах още в трети клас, приех го, мъчно ми е за хората, които са живели по това време, НО ТРЯБВА ЛИ ДА ЧЕТА `ПОД ИГОТО` ВМЕСТО `ДЮН`? И най-вече защо?
Защото Вазов е `баща на българската литература`? Интересно ми е, как щеше да реагира `българската литература` ако го беше хванала с някоя студентка?

"Татко, какво правите с тази какичка?"

Пфф, моля ви се.
Под Игото е първия български роман, нали така? И затова ли да го уча? Щом е първият, това не значи, че е най-добрият, а напротив.

Каква е идеята на Под Игото все пак? Не сюжета, а идеята? - Да припомня на българите за трудностите на турското робство. Окей бе, мамицата ви, откакто се помня и откакто уча история ми го завирате това в носа, има  и филми и по-хубави произведения и т.н., не съм толкоз руса, схванах го, може ли да не го чета? Не, не може. Защо? Защото всеки българин ТРЯБВА да го е чел. Значи, ако прочета Под Игото ставам патриотка, а ако откажа не съм, така ли? Затова аз ще остана в България, а тия дето са го чели ще отидат по чужбина? Да ви имам и патриотизма.

Или не, знаете ли защо Вазов и написал Под Игото? - За хонорар. Чисто, просто, кратко и ясно.

Мога и още, но ми се спи.
Лека.

(и пак повтарям, така само насаждат омраза към българската литература)

Няма коментари: